Vad är illrar?

Hemsida Information Förberedelser Skötsel Mat Food chart
Sjukdomar Poems and fun Länkar Mina illrar Millan English

Tamillern är ett domesticerat djur, precis som katter och hundar. De har varit i människans tjänst länge, förmodligen ett par tusen år. På medeltiden användes de för att jaga kaniner, en syssla som fortfarande finns kvar bland annat i England. De användes också som hjälp att bli av med råttor och andra gnagare i ladugårdar och på skepp. Eftersom de kan smittas av vanliga förkylningar från människor har man också använt illrar i forskning.

Illrar (Mustela Putoris Furo) är mårddjur, musteloider. Några av deras släktingar är mink, utter, vessla, hermelin, grävling och skunk. Illern härstammar antingen från den europeiska illern eller stäppillern, såsom hunden härstammar från vargen. Den är så nära släkt med den vilda illern att de kan få fertil avkomma, de är dock olika till tempramentet. Den tama illern är nyfiken, tillgiven, skojfrisk, kelig och saknar nästan helt jaktinstinkter. Naturligtvis varierar dessa attribut mellan individuella illrar, vissa är väldigt keliga och tycker om att ligga i knät, andra är sällskapliga och nyfikna och följer efter en som en hund men tycker inte om att ligga stilla i knät. Alla illrar är individer, vilket är en stor del av charmen hos dem. Tamillern tycker oftast om sällskapet av andra tamillrar, medan deras vilda släktingar lever ensamma.

Liksom alla arter i familjen Mustelidae har illern doftkörtlar för att markera revir och som försvar. Den mest kända arten med doftkörtlar är skunken, men illerns doft är inte så farlig som dess kusin. Normalt sett sprutar den enbart när den är mycket rädd eller gör illa sig. Lukten är otrevlig, men vädras ut på ett par minuter. I Amerika brukar man rutinmässigt operera bort luktkörtlarna när valpen kastreras av de stora uppfödarna, men det görs inte i Sverige och inte heller hos många mindre, privata uppfödare i Amerika. Operationen är oftast helt onödig, eftersom illerns dagliga doft inte påverkas av detta.

Kastrering bör dock göras, men inte förrän illern är ca 6-7 månader gammal. Den har då uppnått den ålder då den kan börja löpa. Hanar som brunstar luktar kraftigt, de markerar revir med urin, och vissa kan uppvisa aggressivt beteende, speciellt mot andra illrar. Honor som löper och inte blir parade kommer att fortsätta löpa under lång tid. Detta sätter stor press på kroppen och honan kan drabbas av anemi och i värsta fall dö som följd.

Fakta och karaktärsdrag

Fakta

Kön

Det är ingen större skillnad på honor och hanar förutom storleken. Honor kan väga mellan 0,5 - 1,5 kg. Hanar kan väga mellan 1,3 - 2,5 kg. Vissa har upplevt att hanar tenderar att vara något lugnare, men det finns så stora individuella skillnader så det är inget man kan säga är säkert.

Illerns åldrar

Valp - Illervalpar blir avvänjda runt 8 veckor. Efter 8-12 veckor kan valpen få komma till sitt nya hem. Skaffar du en valp får du räkna med en hyperaktiv liten pälsboll. Han kommer att sova mycket, men när han är vaken är det också full fart hela tiden. I denna ålder byts mjölktänderna ut och valpen kommer att använda tänderna mycket.

Ungdom - När du äntligen har lärt känna din iller och han har lärt sig att inte använda sina tänder på dig, vad lådan är till för och så vidare kan det hända att han förändras... Runt 6 månader börjar illern mogna och, liksom mänskliga tonåringar testar han ofta gränserna som du trodde redan var förstådda. Var tålmodig och ihärding, han kommer att växa ifrån det. Det är nu man bör kastrera sin iller. 

Vuxen - Vid ett års ålder är din iller redan vuxen. Han kommer att vara pigg på att leka med dig, att utforska allting (för tusende gången) och att busa och komma i trubbel. Han börjar acceptera att bli hållen längre stunder. Detta är en bra ålder att introducera en till iller om du vill ha fler.

Medelåldern - En iller kommer alltid att vara lekfull, men med åren kommer lekstunderna att bli kortare och han kommer att vilja ligga längre tid i ditt knä. När en iller blir tre år rekommenderas det att man börjar med årliga hälsoundersökningar. Efter fyra år behöver du byta foder, för mycket protein nu kan skada njurarna, så byt till ett illerfoder för seniorer eller ett kattfoder för vuxna katter.

Seniorer - Nästan 50% av de illrar som når sex års ålder (i Amerika) har behövt någon sorts operation (förutom kastrering naturligtvis). Om din iller inte råkar ut för en olycka eller blir sjuk kan han leva i sex till åtta år, vissa illrar blir över tio år.

Färger

Illrar finns i många färger. Det finns brun, albino, pastell, silver, etc.  Du kan se många olika färger och teckningar på LIFE's homepage och AFA's homepage som visar standard på tävlingsbedömningar. Sverige erkänner inte lika många färger och teckningar som Amerika.

Säsongsfällningar

Illrar fäller sin päls två gånger om året. På våren får de en tunnare och ibland kortare päls och förlorar i vikt. Speciellt hanar kan förlora mycket i vikt. På hösten blir pälsen tjockare och de går upp i vikt. När pälsen ändras kan speciellt yngre illrar även ändra sina teckningar.

Karaktärsdrag

Sömn

Ja, illrar sover mycket, runt 15 timmar per dag. De kan sova mycket djupt, jag har hört historier om illerägare som trott att illern är bokstavligt talad död fast han bara sover djupt. De är inte nattdjur, de kommer snart att lära sig din dygnsrytm och vara vaken när du är hemma och redo att leka.

Darrande

Efter uppvaknande darrar ofta illern. Detta höjer kroppstemperaturen. Vissa darrar också när de är mycket upphetsade eller rädda.

Sringande iller

Wardance

När de är glada är de praktiskt taget galna av lycka. En iller som gör en så kallad weasel war dance eller dance of joy är underbar att se. De hoppar och skuttar och kastar sig själv fram och tillbaka med krökt rygg och öppen mun. Ibland hoppar de rakt in i saker men det bekymrar dem oftast inte alls, istället kan dansen bli ännu vildare efter en krock med en vägg...

Dooking

Illrar är normalt sett tysta djur. Det finns dock ett ljud som många illrar gör när de är mycket glada eller upphetsade och det kallas på engelska för dooking. Det är ett lågt ljud som påminner lite om kuttrande, lite om kluckande.

En iller som är arg kan väsa. Smärta gör att illern ger ifrån sig ett högt skrik, men vissa illrar skriker även när de är arga. Min hona, Phoebe, skriker som om hon håller på att dö när hon själv jagar efter hanarna...

Borstig svans

Illrar som är mycket upphetsade, arga, eller rädda kan få en borstig svans. Alla hårstrån står rakt ut vilket gör att svansen ser dubbelt så tjock ut. De lägger sig när illern är lugn igen.

Platt iller

Nästan alla illerägare har sett illern göra "väghindret" eller "platt iller". Illern sjunker helt enkelt ned på golvet, så platt som möjligt och ser ömklig ut. Detta kan betyda flera saker. Antingen tar din iller en kort paus ifrån den intensiva leken, han kan också vara uttråkad och vill ha din uppmärksamhet, eller han kanske låtsas att han är osynlig. Om din iller börjar göra detta ovanligt ofta och ser ut att vara svag i benen kan det vara klokt att kontakta en veterinär för en kontroll.

Till Hemsidan


Author Camilla Englund. Last updated September 1999.