Skötsel

Hemsida Information Förberedelser Skötsel Mat Food chart
Sjukdomar Poems and fun Länkar Mina illrar Millan English

Klor

Man måste klippa illerns klor då och då. Varje eller varannan vecka kan vara lagom. Bakklorna växer långsammare än framklorna, så dem behöver man troligtvis bara ta varannan gång. Man kan använda en klosax som kan köpas i de flesta djuraffärer. Klipp parallellt med var marken är när illern står. Klipp någon millimeter längre än den rosa linjen inuti klon, det är pulpan och om du klipper för nära kommer det att göra ont och börja blöda.

När du klipper klorna kan du göra på några olika sätt. Ett av de bästa är att ta illern när den sover djupt. Då kan du antagligen klippa alla klorna utan några problem. Du kan också muta den med lite vetegroddsolja som kletas ut på magen medan illern ligger på rygg i ditt knä. Illern kommer att vara fullt upptagen att slicka i sig det goda och du kan klippa i lugn och ro. Om ni är två kan en hålla illern medan den andra klipper, men jag har upplevt att de två första sätten fungerar bäst för mig. Du får prova dig fram.

Öron

Illerns öron måste rengöras en eller ett par gånger i månaden. Illrar kan få väldigt smutsiga öron om man inte gör detta och de kan också lätt få öronskabb som kan irritera och klia. Vaxet bör vara brunt, är det svart eller du ser spår av blod kan den ha öronskabb eller en öroninfektion. Tala med din veterinär om behandling för dessa saker.

Använd ett öronrengöringsmedel för illrar eller för katter och massera försiktigt in i örat. Torka sedan ur med tops. Många illrar tycker inte om att man petar i örat så du får nog hålla i ordentligt. I stället för öronrengöringsmedel kan du använda vanlig babyolja. Vatten bör inte användas eftersom våta öron lätt kan bli infekterade. Ett tips är att värma oljan eller rengöringsmedlet något (ha i en ficka eller ställ i ljummet vatten en stund innan), det är inte skönt att få kall vätska i öronen!

Tänder

Vissa rengör sina illrars tänder ibland. De använder då antingen små djurtandborstar eller lite bakpulver på gasbinda och masserar försiktigt på tänderna. Oavsett om man vill göra detta eller inte bör man be sin veterinär att rengöra illerns tänder vartannat år, illrar kan få tandsten och karies precis som människor.

Bad

Man kan bada sina illrar, men det får inte göras oftare än varannan vecka, hellre mer sällan. Illrar kan lätt få torr hud, och många bad ökar den risken. Man kan använda speciella illershampon eller ett mild babyshampo. Vissa som har illrar som inte gillar att bada har berättat att de tar med dem in i dushen i stället. Du får prova dig fram till vad som passar just dig och din iller bäst. Använd varmt vatten, illrar har något högre kroppstemperatur än människor, och vad du tycker är ljummet kan kännas kallt för din iller.

Ha många handdukar redo. Gnugga pälsen någorlunda torrt, släpp sedan ner illern på golvet. Ge honom en torr handduk och låt honom slutföra jobbet själv. Tänk på att en blöt iller inte bara kommer att använda handduken utan nästan allt annat också för att torka sig (golvet, toalådan, dig), och blir ofta väldigt uppspelt i och med detta. Efter ett bad, var noga med att inga fönster står öppna och att det finns gott om mjuka tyger att krypa in i när han blir trött och vill sova. En fuktig iller kan lätt bli förkyld.

Till hemsidan


Author Camilla Englund. Last updated March 2000.