Illerns mat

Hemsida Information Förberedelser Skötsel Mat Food chart
Sjukdomar Poems and fun Länkar Mina illrar Millan English

Karnivorer

Illrar är karnivorer, vilket betyder att de i första hand ska äta animaliskt protein (kött). De har en mycket kort tarm vilket gör att de inte kan tillgodogöra sig fiberrik kost. Illrars matsmältningssystem är utvecklat för att äta hela smådjur, såsom kaniner, råttor, grodor, möss, mm. Detta kan dock vara opraktiskt att ge sin tamiller och därför ger illerägare vanligen  torrfoder, åtminstone som basföda.

Torrfoder

De flesta ger alltså sina illrar torrfoder av hög kvalitet, antingen kattfoder eller illerfoder. Torrfoder är praktiskt och enkelt, det har lång hållbarhet och det luktar inte mycket. Det är dock viktigt att du läser noga på innehållsdeklarationen när du ska välja foder. Observera att fram till 4 eller 5 års ålder är illrars protein- och fettbehov något högre än katters, så om du väljer ett kattfoder är det oftast lämpligast att välja det som är gjort för kattungar eller diande kattor.

Medan illern är under 4 år bör dess foder innehålla 34-38% protein, 18-22% fett, och inte mer än 3% fibrer. För äldre illrar bör värdena på protein och fett sänkas något, det finns speciella illerfoder för "seniorer", man kan också övergå till foder för vuxna katter. Illrar liksom katter behöver taurin som finns i bl.a. kyckling. Om fodret inte är kycklingbaserat, kontrollera att taurin är tillsatt. Den första ingrediensen ska vara en köttprodukt, gärna kyckling, och ju fler av de följande tre ingredienserna som också är det, desto bättre. Mycket fisk i fodret kan göra att illerns avföring luktar mer och många illerägare undviker därför sådana foder. Jag har gjort ett diagram på engelska över innehållet i olika foder. Titta gärna på det och jämför de olika värdena själv.

Blanda gärna minst två olika sorters foder. Illrar kan vara mycket petiga när det gäller mat. De lär sig som mycket unga vad som är mat, mest med hjälp av sitt luktsinne, och kan ha svårt att acceptera någonting annat om de inte fått en ensidig kost som små. Om fodret du har valt av någon anledning inte går att få tag på riskerar du att din iller vägrar att äta oavsett vilka läckerheter du frestar med. Även när det gäller mediciner eller tillskott är det lättare att få din iller att äta sådant om den är van att äta olika saker. 

Begging ferret

Annan mat

Även om torrfoder är basdieten, skadar det inte att dryga ut med lite kött ibland. Prova gärna olika sorter, kyckling, nötkött, fläskkött, räkor. Det brukar gå utmärkt att ge köttet rått. Tänk dock på att om illern aldrig har fått rått kött kan magen bli lite lös till att börja med. Starta långsamt med små bitar och matsmältningssystemet kommer snart att anpassa sig. Kokt kött är naturligtvis också ett alternativ, men tillaga det inte för länge, näringsämnen försvinner fort i hetta (prova då gärna att ge lite av vattnet som dricksvatten när det svalnat, det brukar uppskattas). De flesta illrar som har en möjlighet att välja brukar faktiskt föredra rått kött. Inälvsmat är utmärkt tillskott men ska inte ges för ofta eftersom det är järnrikt och inte bra i alltför stora mängder. Fisk kan du också prova, men mycket fisk i dieten kan göra att det luktar mer ur toalådorna och eventuellt också från illern. Vissa ger också illrarna ännu mer "naturlig" mat som variation ibland. Man kan ju köpa 'reptilfoder' i de flesta djuraffärer numer...

Godis?

Många illrar är förtjusta i grönsaker eller frukt, men den stora mängden fibrer och socker gör att det inte ska ges som annat än små bitar någon gång ibland. Ex på detta kan vara gurka, äpple, bär, banan (helst mosad) eller russin. Russin är något de flesta illrar gillar, men forskning har visat att de innehåller cancerogena ämnen. Visserligen i mycket små mängder, men sammantaget med den mycket höga sockerhalten gör det att jag personligen har bannlyst russin hemma (som illergodis i alla fall).

Hårda grönsaker såsom morötter är inte att rekommendera eftersom bitarna kan fastna i illerns mage, de bryts inte ned eftersom de innehåller mycket fibrer. Över huvud taget är grönsaker och frukter totalt onödiga och personligen ger jag ingenting sådant till mina illrar. Vill du göra det med dina, så kom ihåg - SMÅ mängder!

Ägg är ofta uppskattat, både råa och tillagade. Om man vill ge dem råa ägg bör man enbart ge äggulan, eftersom rå äggvita hämmar upptagningen av vitamin B och kan därmed orsaka biotinbrist och ge håravfall. 

Mjölkprodukter bör undvikas i större mängder. Illrar liksom många andra djur blir laktosintoleranta efter att de blivit avvända modersmjölken. Vill du ändå ge små mängder av mjölk eller ost kan du tänka på tumregeln att ju fetare en mjölkprodukt är, desto mindre laktos innehåller den vanligtvis. Yoghurt kan troligtvis fungera bättre än mjölk och dylikt eftersom det innehåller ett laktas som hjälper kroppen att bryta ned laktosen.

Nästan alla illrar älskar olja. Det finns en amerikansk produkt som heter Ferretone som är en olja med vitaminer. En liknande svensk variant är vetegroddsolja som finns i de flesta djuraffärer. Dessa produkter bör ges med måtta då de innehåller vitamin A som är giftigt i för höga doser. I brist på dessa kan man prova olivolja (den kan man också dryga ut vetegroddsoljan med), som även den ska ges med måtta, då den kan orsaka diarré vid större mängder. En del ger sina illrar kattmalt ibland, speciellt under fällningsperioderna. Det är en produkt som ska hjälpa till att lösa upp hårbollar och annat som kan fastna i magen eller tarmen. Detta anser många illrar vara ett fantastiskt godis.

Se upp med:

Choklad och kaffe bör man inte ge! Båda dessa produkter innehåller ämnen som kan vara giftiga hos t.ex. hundar, ingen vet säkert hur det ligger till med illrar, men risken finns som sagt. Det är ju också så att både choklad och kaffe innehåller stimulanter och ökar hjärtverksamheten, det är inte bra hos ett så litet djur som redan har en hög puls. Lök, vitlök och andra grönsaker i den familjen lär kunna orsaka anemi hos hundar och katter, det bör alltså inte heller ges till illrar. Salt och starka kryddor ska självklart också undvikas, liksom saker med mycket socker.

Mer information:

För dig som vill läsa mer, gå gärna till Bob Church's Chicken Gravy. Mycken läsning, men väl värt det. Dels en lång serie poster om diet i allmänhet, dels ett recept på Chicken Gravy samt tips och kommentarer till detta.

Till hemsidan


Author Camilla Englund. Last updated October 2003.